"Ridning är en konst först när hästen bär upp sin ryttare med stolthet"  

Att få arbeta med så enastående vackra djur som hästar och att få känna hur en häst visar upp sin härliga utstrålning med sprudlande positivitet och stolthet, det är den mest fantastiska känsla som finns! 

Det viktigaste i min träning är att hästens välbefinnande alltid ska komma i första hand. Hästen ska alltid vara positiv till träning och tycka att det är roligt. I min träning lägger jag stort fokus på att hästen går med så små, fina hjälper som möjligt. Det vill säga med en lätt hand och med sitsens inverkan på hästen. Hästens nacke ska alltid vara högsta punkten för att inte bryta den sammanhängande muskelkedjan mellan bakben och nos. Vikten ska ligga på bakdelen för korrekt bärighet. 

Tyvärr så försvårar vi ryttare ofta arbetet med våra hästar. Istället för att lyssna, känna och använda oss av hästens egna signaler så försöker många lära hästen SINA signaler. Som jag ser det så lär vi inte hästen öppna, sluta och de svåra rörelserna. Alla hästar kan utföra detta bara vi ger de rätta signaler från början. Lyssna på hästen och använd deras naturliga känslighet vid utbildningen för en rakare väg mot era mål!

En stor del är även VILAN. Jag lägger väldigt stor vikt på återhämtning. Mina tränare brukar alltid skämta om att jag "vilar hästarna i form" och JA, det fungerar :)

Jag har alltid ridit likt många andra den klassiska ridningen. Men efter att min tävlingshäst blev utdömd av veterinär var jag tvungen att finna ett nytt träningssätt då jag inte alls hade samma åsikt som veterinären. Jag hade tidigare tagit en lektion för en akademisk ryttare och tog till mig det ridsättet och gav mig själv och min häst en månad att jobba mot förändring. Jag filmade så ofta jag kunde, analyserade varje steg han tog och hur han rörde sig genom kroppen. Tillslut såg jag resultat och fann den gyllende medelvägen. Efter lite mer än en månad var han väg upp och var finare än någonsin. Plötsligt fanns en ny låga inom honom och arbetspassen blev så mycket mer än bara ett träningspass. Vi fann ett nytt sätt att kommunicera och blev oerhört samspelta, ridningen gav en ny otrolig känsla och innebörd. Så fann jag min egen ridning och har sedan dess ridit alla hästar efter mitt koncept och filar på det för varje dag. Utan min älskade häst Kaluha hade jag defenitivt inte varit samma ryttare/tränare som jag är idag.

Jag tror aldrig man kan bli fulländad eller fullärd som ryttare eller tränare. Jag är då rakt inte fullärd och varje dag i min träning med hästarna eller när jag lär ut till mina elerver lär jag mig något nytt. Det är det som är det mest fantastiska inom ridningen!

Vi blir aldrig fullärda!

"Vila stärker, Bygger upp och Ger framgång"